Dragă „generaţie cu cheia la gât”, joc de glezne, s’il vous plaît !

Cronologic, fac parte din generaţia celor autointitulaţi cu „cheia la gât”, deşi nu am purtat niciodată aşa ceva (ai mei, cu excepţia situaţiilor când plecam din oraş, nu încuiau niciodată uşa; probabil se gândeau că nu era nimic de furat, ceea ce era destul de adevărat.)

Şi această generaţie, de ceva vreme, nu mai poate de vremurile fericite pe care le-a trăit în copilărie. În timp ce noua generaţie – dacă nu mă înşel, chiar copiii ăstora „cu cheia la gât” – s-a înfrăţit cu ipod-ul în braţe şi nu socializează decât pe Facebook, ăştilalţi, de pe vremea lu’ Ceaşcă, când erau mici, ce să vezi, stăteau afară şi jucau „Ţară, ţară, vreme ostaşi”! Ce idilic! Dacă ciutanii de azi sunt acaparaţi non stop de jocurile de strategie instalate pe calculator, ei se fugăreau de-a hoţii şi vardiştii, îşi fabricau carabine cu cornete şi trăgeau unii în alţii, că astea erau jocurile lor de strategie.

Lista cu lucrurile minunate de care au beneficiat ăia cu „cheia la gât” poate continua la nesfârşit – le găsiţi printre postările rudelor intelectuale ale uncheşului Poptamaş – şi scopul e acela de a sublinia că majoritatea kinderilor mileniului al treilea nu ştiu să se bucure de copilărie: ei s-au izolat într-o lume virtuală, care-i deconectează de la realităţile vieţii, şi asta numai din pricina societăţii hipertehnologizate în care am ajuns să trăim. Ei nu mai bat mingea în curtea şcolii şi nu se mai distrează cu adevărat. Şi d-aia, îşi freacă cheioşii mâinile cu satisfacţie, vor ajunge nişte sociopaţi şi nişte tălâmbi îngrămădiţi când vor creşte (de parcă ei, care au crescut deja, ar face excepţie).

Da, măi, şi pun pariu că la fel gândeau şi ăi bătrâni despre voi: ei, când erau de-o şchioapă, se plimbau cu căruţa cu fân, mergeau cu vaca la păscut la cinci dimineaţa, se bucurau de natură când îi ardea soarele-n cap pe câmp, iar voi vă petreceaţi copilăria ca nişte papiţoi în faţa blocului bătând mingea şi jucând v-aţi ascunselea! Păi, ei (bunicii voştri) nici nu ştiau cum arată sala de cinematograf de la căminul cultural unde mergeaţi voi weekend de weekend să vedeţi filme cu John Wayne şi Sora 13! Pentru ei, cinema-ul însemnase şezătoarea unde se adunau în fiecare săptămână, sub privirile celor mari.

– Ehe, cugetau ăi bătrâni, ce copilărie de kkt trebuie să aibă copiii noştri în comparaţie cu copilăria minunată de care am avut noi parte când mulgeam vaca, mergeam la prăşit, puneam cartofi în grădină şi dădeam porcului de mâncare în troacă !

Dar voi nu sunteţi de părerea asta, nu?

De ce credeţi atunci că ciutanii de azi, când vor fi mari, vor considera c-au avut o copilărie naşpa?

Singurul motiv pentru care ăia cu „cheia de gât” stăteau afară şi jucau elasticul şi gropicica era că nu exista calculator. Dacă ar fi existat, n-ai mai fi găsit unul afară.

Când eram în clasa a şasea, la şcoala unde învăţam s-a început un curs de programare pentru elevi şi am fost selectat să particip la el. Mă plictisea teribil, dar mergeam conştiincios, în fiecare săptămână, pentru că, la finalul orei, ne lăsau să jucăm „Jumping Jack”, un joc existent pe calculatoarele de atunci.

Şi abia aşteptam ziua de miercuri să mai „fac un Jumping Jack”.

Iar în facultate, toţi ăia cu „cheia la gât”, când ne-am cumpărat calculatoare, am devenit peste noapte nişte zombie ce-şi petreceau nopţile jucând Starcraft, Warcraft, Doom şi Motoracer. Am avut colegi ce au fost daţi afară din pricina patimei pentru jocuri…

Aşa că mai lăsaţi-mă cu vremurile extraordinare din copilăria celor cu „cheia la gât”!

Vreţi să spuneţi că, dacă aţi putea reînvia copilăria şi aţi beneficia de avantajele tehnologice din prezent, voi aţi prefera să jucaţi şotronul şi lapte gros în loc să mânuiţi tableta şi să staţi pe facebook?

Dar acum ce faceţi, că sunteţi mari, aveţi aceleaşi activităţi ca ale părinţilor voştri sau v-aţi aliniat în trend cu kinderii ai căror părinţi sunteţi? Câte ore petreceţi pe internet, huh? De câte ori intraţi pe facebook să verificaţi cine ştie ce tâmpenie?

Parcă văd vremurile când Televiziunea Română a început să difuzeze „Sandy Bell”. Nu găseai ţipenie de copil în faţa blocului începând cu 19:30. Nu mai zic la ce isterie a dat naştere „Sclava Isaura”. Nu doar că obişnuitul cârd de băbătii ce sta pe bancă cât era ziua de lungă se replia nevăzut la teve, duminică de duminică, începând cu 17:30, dar a doua zi, la serviciu, primele ore treceau discutându-se despre Isaura şi don Leoncio (ce jale a fost în cartierul unde locuiam când a murit în incendiu Don Lencio, vai de mine şi de mine !!!).

Imaginaţi-vă acum ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat Cartoon Network sau dacă aţi fi avut la dispoziţie zeci de canale dedicate filmului… Cum există azi.

Ia ziceţi, voi aţi fi stat să jucaţi şotronul, hmmm?

Sau poate c-aţi fi stat şi de asta, dar tot atât cât stau şi copiii din ziua de azi.

Deci, dacă petreceaţi multe ore afară, cu alţi copii, era pentru că desene animate vedeaţi doar la gala desenului animat, iar filme (cu excepţia celor nord coreene, vietnameze şi ruseşti) nu găseai la televizor (pentru asta existau televiziunile bulgarilor şi sârbilor) şi eraţi forţaţi să vă ocupaţi cumva timpul liber.

D-aia stăteam la fotbal până seara. Nu regret, după cum nu regret zilele când intram în grădinile oamenilor să furăm mere sau când aruncam cu pietricele în geamurile fetelor şi puneam pastă de dinţi pe clanţele uşilor, dar nu cred deloc că am avut o copilărie mai reuşită decât a copiilor din ziua de azi.

Orice copilărie e frumoasă dacă ştii să te bucuri de ea şi dacă ai părinţi care ştiu să o facă frumoasă.

Restul e gargară.

Aşa că, dragi cheioşi, lăsaţi-o mai moale cu copilăria de vis pe care aţi avut-o!

Mihnea Rudoiu
Sursa : kmkz.ro

Lasa un comentariu :

Comentarii

CONTACT

RADIO247FM , Mereu alaturi de tine .

Ne puteti trimite un e-mail și vă vom raspunde in cel mai scurt timp.

Sending

©2018 RADIO247FM . Toate drepturile Rezervate

*****************************************************************

Myrohost  |   ListPlay  |   ABCMolise  |  MEDIA PRO ITALY

 
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?