Hristos a inviat !!!

PAŞTELE, sărbătoarea bucuriei că HRISTOS A ÎNVIAT. Tradiţii şi obiceiuri

Paştele este cea mai mare sărbătoare a creştinilor, celebrând Învierea Domnului. Este sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi tradiţii religioase printre care şi cea a salutului “Hristos a înviat!”, “Adevărat a înviat!”.

Ziua Învierii Domnului, cunoscută şi sub numele de Paşti, începe, din punct de vedere liturgic, în noaptea dinainte, întrucât se spune că mormântul s-a deschis la miezul nopţii şi atunci a înviat Hristos.

La Slujba Învierii, românii vin să ia lumina, pe care o duc apoi în casele lor. Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă sâmbătă seară, cu un avion special, la Aeroportul “Henri Coandă” Bucureşti, iar de aici va fi dusă în Bacău, Iaşi, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare şi Timişoara.

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00. La miezul nopţii, preotul iese din biserică şi cheamă credincioşii cu îndemnul “Veniţi de luaţi Lumină!”. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, înconjoară biserica de trei ori, cântând “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Apoi, preotul intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00.

Lumina luată în acestă noapte de la biserică este simbolul învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulţi păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă şi o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz în casă.

În această noapte se sfinţeşte pâinea numită paşti, sub formă de anafură amestecată cu vin.

În noaptea Învierii, credincioşii aduc la biserică ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le sfinţesc. După slujbă, se dă dezlegarea la dulce, care marchează încheierea postului

Ciocnitul ouălor roşii are semnificaţii deosebite. Cei care practică acest ritual se vor întâlni în viaţa viitoare, iar pe pământ nu vor rătăci niciodată. Se spune că atunci când nu se vor mai face ouă roşii de Paşti va veni sfârşitul lumii.

În tradiţia populară, se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecând boli şi protejând animalele din gospodărie. În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii se spală pe faţă cu apă dintr-un vas în care s-au pus de seara un ou roşu şi un bănuţ de argint, astfel, spunându-se că, tot anul, copiii vor fi sănătoşi şi rumeni la faţă precum oul de Paşti şi curaţi ca argintul.

Duminică, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca “A doua Înviere”. Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată.

Lasa un comentariu :

Comentarii

CONTACT

RADIO247FM , Mereu alaturi de tine .

Ne puteti trimite un e-mail și vă vom raspunde in cel mai scurt timp.

Sending

©2018 RADIO247FM . Toate drepturile Rezervate

*****************************************************************

Myrohost  |   ListPlay  |   ABCMolise  |  MEDIA PRO ITALY

 
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?