Milioane de români din străinătate sunt în al noulea cer!

români din străinătate

Cei care au lucrat cel puțin un an peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine.  

Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății

Iată cum poate să procedeze o persoană care vrea să-i fie luați în calculul vechimii și anii lucrați în străinătate, dar și cei din țară.

Unii dintre românii care muncesc în străinătate încep să se gândească la vârsta pensionării, iar alții chiar ajung la respectiva vârstă. Cum ei au lucrat în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state, anunță all4romania.eu.

 

Persoanele care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

 

Cum poti beneficia de pensie europeana daca ai lucrat in strainatate.

 

Inca inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in anul 2007, sute de mii de romani au plecat la munca in tarile Europei deoarece si-au pierdut locul de munca sau pentru ca remuneratia primita in Romania pentru munca lor era mult prea mica in raport cu cerintele unui trai decent.

Din pacate, o mare parte a acestora au lucrat fara carte de munca deoarece restrictiile pentrumuncitorii romani implicau un volum de documentatie foarte mare si foarte putini si-au permis sa-si incheie contracte legale de munca. De asemenea multi angajatori din strainatate au profitat de naivitatea si disperarea romanilor plecati sa gaseasca o viata mai buna si au preferat sa exploateze acest lucru.

Dupa intrarea in Uniunea Europeana si apoi progresiv, pana in anul 2014, restrictiile de munca pentru romani au fost ridicate in mare parte a tarilor europene. Prin urmare, din ce in ce mai multi romani au plecat la munca in strainatate si si-au incheiat contracte legale de munca in tarile in care au ales sa munceasca. Dar, din pacate, foarte multi romani nu stiu inca ca, daca au muncit cel putin un an intr-o tara a Uniunii Europene si au avut toate actele in regula, pot beneficia de pensiedin partea respectivului stat.

Daca va aflati in aceasta situatie tot ce trebuie sa faceti este sa va adresati Casei Nationale de Asigurari de Pensii, daca locuiti in prezent in Romania, sau institutiei echivalente din statul in care va aflati acum. Este important de stiut ca aceasta solicitare se adreseaza unei singure institutii chiar daca ati muncit si in Romania si in alta tara, iar apoi aceasta va trebui sa solicite caselor de pensii din tara sau tarile in care ati lucrat sa ii puna la dispozitie actele necesare pentru a va calculapensia. In cazul in care de exemplu, ati plecat la munca in strainatate si nu ati lucrat anterior deloc in Romania, va trebui sa depuneti documentatia pentru solicitarea pensiei in tara in care ati lucrat chiar daca in prezent locuiti in Romania.

Procedura de calcul a pensiei va tine seama de perioada in care ati lucrat in fiecare stat si va tine cont si de un algoritm care va va acorda dreptul cel mai favorabil. Chiar daca procedurile birocratice sunt destul de stufoase nu trebuie sa va descurajati deoarece de cele mai multe ori perioada lucrata intr-un stat european va poate aduce o marire destul de substantiala a pensiei.

Pentru mai multe detalii accesati siteul Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale si cereti informatii referitoare la documentatia necesara pentru a va obtine drepturile complete de pensie care sa includa si pensia europeana.

Sursa: blastingnews.com

Lasa un comentariu :

Comentarii

 

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?