Toţi românii care au cartele de telefon sunt VIZAŢI de noua lege

Pe motiv că nu are suficiente „instrumente”, SRI vrea să întoarcă legile desfiinţate de CCR. Cioloş: „Înţeleg că au fost folosite cartele din România în pregătirea unor atentate în UE”

 

Serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia de securitate, plângându-se în special de reglementările privind cartelele pre-pay, susţine premierul Dacian Cioloş, precizând că acest subiect va reveni în dezbatere şi că Ministerul Justiţiei şi cel al Afacerilor Interne pregătesc un nou proiect legislativ. Cioloş a declarat că a fost informat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate teroriste în UE, tocmai din cauza legislaţiei laxe din acest domeniu, în România. De altfel, săptămâna trecută, preşedintele comisiei SRI, Georgian Pop, a invocat repunerea în discuţie a legii cartelelor pre-pay, act normativ desfiinţat însă în toamna lui 2014 de Curtea Constituţională pe motiv că „nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date”. Decizia a stârnit la vremea respectivă o reacţie extrem de dură a conducerii SRI, George Maior acuzând că „se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepay încalcă drepturile omului”.
  • Inteleg că România este una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a spus Dacian Cioloş, la Pro TV.

Prim-ministrul a spus că ministerul Justiţiei şi MAI discută modificări legislative în acest domeniu, pe care le vor prezenta Guvernului. „Să nu aibă cineva intenţia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice”, a mai spus Cioloş.

 

Şeful comisiei SRI anunţă noile legi PrePay şi securităţii cibernetice

Preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat miercuri că trebuie introduse în legislaţie infracţiuni noi, similare celor de terorism, cum ar fi finanţarea terorismului sau recrutarea eventualilor atentatori, propaganda teroristă.

Preşedintele Comisiei a spus că Franţa şi Belgia şi-au înăsprit legislaţia de prevenţie în domeniu şi că este necesară o aliniere a cadrului normativ şi în România.

”Pe această estimare a creşterii numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România, pentru a fi eficienţi pe munca de prevenţie şi contracarare, legea cartelelor PrePay şi legea securităţii cibernetice vor fi nişte instrumente juridice eficiente pentru a putea să facem prevenţie în România”, a accentuat el.

Pop a mai insistat asupra faptului că trebuie găsită soluţia corectă pentru a fi puse cele două legi în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi a amintit ”formula utilizată de preşedintele României” pe retenţia datelor, când a chemat liderii partidelor politice, gasindu-se astfel consens politic pentru a fi trecută legea

Lasa un comentariu :

Comentarii

CONTACT

RADIO247FM , Mereu alaturi de tine .

Ne puteti trimite un e-mail și vă vom raspunde in cel mai scurt timp.

Sending

©2019 RADIO247FM . Toate drepturile Rezervate

*****************************************************************

Myrohost  |    |   ABCMolise  |

 

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Sari la bara de unelte